11/11/10

το χρονικό μιας μηλόπιτας.



Όσο χειμωνιάζει και κρυώνει ο καιρός,  τόσο έχουμε ανάγκη από σπιτικές λιχουδιές και βραδιές με φίλους. Όταν δεν έχεις κέφια και σου φαίνονται όλα μίζερα και ξένα, μια εύκολη συνταγή με σίγουρα αποτελέσματα θα σε κάνει έστω και για λίγο να νιώσεις μοναδικός καθώς θ'απολαμβάνεις ένα ''απ' τα χεράκια σου''  νόστιμο γλυκό.


Βοηθός στη χτεσινή μου γαστριμαργική ψυχοθεραπεία, η Χρύσα.


Υλικά που θα χρειαστούμε: 
1 φλυτζάνι σπορέλαιο
2 φλυτζάνια ζάχαρη (μαύρη κατά προτίμηση, αν έχουμε μόνο άσπρη δεν τα γεμίζουμε ως τέρμα επάνω τα φλυτζάνια γιατί θα γίνει πολύ γλυκιά)
3 φλυτζάνια αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ (αν βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ΔΕΝ βάζουμε μπέικιν)
4 αυγά
4 μήλα μέτρια σε μέγεθος
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
μισό ποτηράκι γάλα (προαιρετικά, αν γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη αραιώνουμε με το γάλα).

Βάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο και  εκτελούμε ένα ένα τα βήματα για την παρασκευή της μηλόπιτας. Ταυτόχρονα ανάβουμε το φούρνο μας στους 180C με αντιστάσεις πάνω κάτω για να προθερμανθεί.

Σε μία λεκανίτσα ή βαθύ μπωλ, χτυπάμε με το μίξερ στη χαμηλή σκάλα, το σπορέλαιο με τη ζάχαρη. Μόλις γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα, προσθέτουμε ένα ένα και τα αυγά. Θα δείχνει κάπως έτσι:


Συνεχίζουμε με το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο λίγο, για να μην σβωλιάσει το μείγμα αλλά και για να μην ''μπουκώσει'' το μίξερ. Προσθέτω και το μπέικιν. Θα πρέπει να δείχνει έτσι:

 



Αν δούμε ότι ο πολτός έχει γίνει πολύ σφιχτός ρίχνουμε λίγο γάλα και το προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά, γιατί αν ρίξουμε πολύ θα γίνει υδαρές το ζυμάρι μας και δεν το θέλουμε πολύ υγρό. Δηλαδή: 
 














                                          Παράλληλα με το χτύπημα, ο βοηθός (εδώ: η Χρύσα) , καθαρίζει τα μήλα από τη φλούδα τους, αφού τα έχει πλύνει φυσικά, κι έπειτα τα κόβει σε κυβάκια σε μέγεθος ζαριού (όχι πολύ μικρά ούτε τεράστια).




Ρίχνουμε στο ζυμάρι την κανέλα και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα μας μοιάζει σα να έχει πολλές μικρές φακίδες : 



Ρίχνουμε τα κομμένα σε κυβάκια μήλα μέσα στη ζύμη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 



Ταυτόχρονα ο βοηθός με λίγο βούτυρο αλείφει τα τοιχώματα του ταψιού, το οποίο πρέπει να μην έιναι πολύ ρηχό διότι θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο και υπάρχει ο κίνδυνος ξεχειλίσματος. Κατόπιν αυτού, βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο και περιμένουμε να περάσει μία ώρα. ΔΕΝ ανοίγουμε το φούρνο γιατί θα ξεφουσκώσει. 

Όταν ψηθεί, γίνεται αφράτη και μυρωδάτη και από πάνω πιάνει μια ωραία τραγανή κρούστα που θρυμματίζεται εύκολα και μοιάζει κάπως έτσι:
  
 

Συνοδεύει ιδανικά τον καφέ και κατά προτίμηση, σκέτο.
  
 

Μπον απετίτ και καλή επιτυχία!

6 pLAymObIL:

Kaede είπε...

ouaaa teleia!! hahah to eipes kai to ekanes! empros ston agwna tis mageirikis... teleia fainetai i milopita. giati na mi meneis edw konta re skatouli:(

Ανώνυμος είπε...

Η μηλόπιτα για μένα έχει πάντα έναν αέρα αποτυχίας (όποια συνταγή κι αν έχω δοκιμάσει)!!
Χμ..λες να δοκιμάσω κι αυτή;
(φαίνεται νοστιμότατη!)

Ανώνυμος είπε...

Kala apo olous tous anthrwpous gurw sou,epelekses tin Chrysa na sou ftiaksei tin diathesi?
Molis katalava to mood sou prin apo ligo sto msn.


Paris

jenny είπε...

μιαμμμμμμ μιααααμμμμμμ!!!!!!και σλουυυυουυυυρπ σλουυυυυρππππ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Την έφτιαξαααα!!
Πρώτη φορά μου πετυχαίνει μηλόπιτα!!
Έγινε σαν κέικ κι είναι πολύ γευστική-ευχαριστώ για τη συνταγή! (..έβαλα και τη δική μου έμπνευση: όταν είχε μισο-ψηθεί έριξα από πάνω "μπαλάκια" βουτύρου ανακατεμένα με ακατέργαστη ζάχαρη!)

Καλημέρα!
:-)

Ευτυχία είπε...

Έκανα τη μηλόπιτά σου και ήταν θεϊκή!! Ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτή τη συνταγή μαζί μας! :)

Template by:
Free Blog Templates

eXTReMe Tracker