17/11/11

Το λοιπόν σήμερα σκεφτόμουν τι θα μαγειρέψω και πήγα να τσεκάρω τις προμήθειές μου. Μεταξύ άλλων, βρήκα ένα ωραιότατο κουνουπίδι, που είναι πολύ χειμωνιάτικο φαγητό και πολύ θρεπτικό επίσης, βρήκα πατάτες, μία γλυκοπατάτα (σαν μεγάλη πατάτα αλλά πιο σκληρή και σε χρώμα λερωμένο φούξια), από μυρωδικά ήμουν κομπλέ, είχα και κρεμμύδια/ σκόρδα κλπ, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, μπέϊκον..η απόφαση ήταν εύκολη: σούπα βελουτέ!


Ψιλόκοψα ένα κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο. Πήρα 2 μικρούλες πατάτες, τις καθάρισα και τις έκοψα σε κυβάκια. Η γλυκοπατάτα ήταν τεραστίων διαστάσεων κι έτσι έκοψα ένα κομμάτι ίσα με μια μέτρια πατάτα. Χρειάστηκε λίγη προσπάθεια ώσπου να την τεμαχίσω σε κυβάκια, γιατί είναι πιο σκληρή από την κανονική πατάτα, θυμίζει καρότο και στο χρώμα (εσωτερικά) αλλά και στην υφή (είναι σκληρή). Έκοψα το κουνουπιδέϊσον στη μέση και αφού το έπλυνα, έκοψα τις φουντίτσες του σε μικρά κομμάτια.


 Έριξα στην κατσαρόλα ένα κομμάτι βούτυρο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) και τσιγάρισα το κρεμμύδι και το σκόρδο ώσπου να αρχίσουν να γυαλίζουν. Σειρά είχαν οι πατάτες, η γλυκοπατάτα και το κουνουπίδι. Τα σώταρα λίγη ώρα  και μετά προσέθεσα 3-4 φλυτζάνια ζωμό χαχανικών και 2 φύλλα δάφνης. Μόλις άρχισε να κοχλαζει έκλεισα το καπάκι στη χύτρα και το άφησα να σιγοβράζει για λιγότερο από 20' . Μόλις άνοιξα το καπάκι της χύτρας έφτασε στα ρουθούνια μου μια υπέροχη μυρωδιά, χειμωνιάτικη.. έβγαλα τα φύλλα δάφνης από τη σούπα.


Δυστυχώς έχει χαλάσει το μπλεντεράκι μου κι έτσι αναγκάστηκα να πολτοποιήσω το περιεχόμενο της κατσαρόλας χειροκίνητα, δηλαδή με ένα πιρούνι ή μία κουτάλα για πουρέ. Έριξα μέσα ένα κουτάλι της σόύπας βούτυρο κι άρχισα να ανακατεύω με το σύρμα που χτυπάμε τα αυγά ρίχνοντας ταυτόχρονα λίγη κρέμα γάλακτος για να ρεντουϊρει (να δέσει). Ανακάτεμα καλό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο οπωσδήποτε.


Παράλληλα άναψα το φούρνο και έκοψα σε λωριδίτσες το μπέϊκον και το άφησα να ξεροψηθεί. Έβαλα δίπλα του και μερικές φετούλες ψωμάκι να φρυγανιστεί.


Σέρβιρα σε μπωλάκι τη σούπα βελουτέ, στο κέντρο τα ξεροψημένα κομματάκια μπέϊκον, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, στο πλάϊ το φρυγανισμένο ψωμάκι..


Μια εξαιρετική πρόταση για τις κρύες μέρες του χειμώνα.


 Καλή όρεξη!

1 pLAymObIL:

new-girl-on-the-blog είπε...

Είναι μέρες που διάβασα τη συνταγή για την κουνουπιδο-πατατο-γλυκοπατατο-σουπα σου κι ήθελα να τη φτιάξω!

Σήμερα ήρθε η μέρα! Γλυκοπατάτα και κουνουπίδι δεν είχα, αλλά είχα μπρόκολο κι έφτιαξα μια βελουτέ κάπως διαφορετική, αλλά πεντανόστιμη!!
Ζωμό δεν έβαλα, απλώς πρόσθεσα νεράκι κι αντί για δάφνη προτίμησα, καθώς ανακάτευα την κρέμα γάλακτος, να προσθέσω λίγο πέστο βασιλικού!
Επίσης, στο τελείωμα, μαζί με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι έριξα και λίγο χοντρό αλάτι!

Μούρλια η συνταγή σου, έστω και με παραλλαγή!
(..τώρα συνειδητοποίησα ότι ξέχασα να βάλω πατάτες-χαχαχα!)

(..σου στέλνω φωτό στο e-mail!)

Template by:
Free Blog Templates

eXTReMe Tracker